I

n een naar puberruikende schoolkantine is seks hot topic. Broeiende brugklas jongens en opgewonden meiden vertellen elkaar met wie ze voor het eerst zoenden. Ze raken er niet over uitgepraat. En daar was Brigitte. Vol verbazing luisterde ze mee naar de seksverhalen van haar klasgenoten. Zich afvragend waarom ze het toch telkens hierover moesten hebben. “Ik voelde me niet echt anders op dat moment, het was gewoon niet mijn interesse.” 

Ik heb drie jaar lang een erg leuke relatie gehad. Behalve de seks, dat deed me niet zoveel

Een paar jaar later groeide toch het verlangen van het hebben van een vriendje en meldde Brigitte zich aan voor een datingsite.  Ze had meteen beet: “Ik heb drie jaar lang een erg leuke relatie gehad. Behalve de seks, dat deed me niet zoveel. Mijn vriend heeft me wel eens gevraagd of ik er wel bij stilstond dat bij het hebben van een relatie ook seks komt kijken. Toen besefte ik dat ik daar geen seconde over heb nagedacht. Dat was de eerste keer dat ik me apart heb gevoeld.” 

 

In een periode waarin ze zich alleen en onbegrepen voelde ging ze op zoek naar antwoorden. Ze vond haar antwoord op het AVEN forum, een forum over aseksualiteit. “Toen ik de pagina met de meest gestelde vragen las kon ik me vinden in elk antwoord. In het begin vond ik het moeilijk en wilde ik gewoon normaal zijn.” Brigitte zag het niet zitten om de rest van haar leven af en toe te moeten en dit betekende dan ook het einde van haar relatie. Een relatie als aseksueel met een seksueel persoon bleek voor Brigitte onmogelijk.

"Van mij mag iedereen er lekker op los seksen, zolang ik maar niet mee hoef te doen"

Zoals bij elke geaardheid kent ook aseksualiteit gradaties. Waar bepaalde mensen echt walgen van seks vindt Brigitte het vooral heel oninteressant. “Van mij mag iedereen er lekker op los seksen, zolang ik maar niet mee hoef te doen.” Waar sommige aseksuelen walgen bij het idee van masturberen is dit niet volledig uitgesloten bij Brigitte: “Ik heb gewoon geen behoefte om het te delen met iemand anders. Voor mij is masturberen meer ontspanning en tot rust komen. Voor mij wordt het pas iets seksueels als ik iets met iemand moet gaan doen.. al die lichaamssappen enzo..” Toch voelt ze zich af en toe vreemd. “Gisteren zat ik nog te wachten voor de bus. Ik keek om me heen en zag alle huizen. Ik realiseerde toen dat achter al die deuren mensen wekelijks seks hebben. Als ik daar over nadenk voel ik me wel een vreemde eend in de bijt”. 

 

 

"De seksuoloog zei dat ik meer moest tongzoenen. Dan ging ik vanzelf seks leuk vinden"

Na het eindigen van haar eerste relatie sprak Brigitte met zichzelf af om geen relatie meer aan te gaan met een seksueel persoon. Best lastig aangezien de groep aseksuelen vrij klein is en vooral mannen moeite hebben met het accepteren van hun aseksuele geaardheid. Hoewel Brigitte haar huidige vriend leerde kennen via het AVEN forum is het niet voor iedereen zo makkelijk. “Op het forum wordt vooral meegelezen door anderen. Meeschrijven of reageren op oproepen in het contactenhoekje gebeurt bijna niet.” Eigenlijk helemaal niet zo gek. Seks is niet bepaald een onderwerp waar je over praat tijdens een etentje met je familie of met je baas tijdens je werkpauze. Ons seksleven houden we privé en ons niet-seksleven dus ook. Toch zouden aseksuelen dit wel moeten doen. Er bestaat niet zoiets als een aseksueel loopje of een botenparade gevuld met trotse aseksuelen. 

Daarom kiest Brigitte er voor om het juist wel uit te spreken. Haar ouders keken in het begin wel raar op toen ze haar dochter een doos vol condooms zagen leeg kieperen in de prullenbak. “Ik wil nooit meer seks!” schreeuwde ze door de kamer toen het uit ging met haar ex-vriend. Sindsdien besloot ze open te zijn over haar geaardheid en gelukkig reageerde iedereen positief. Dat geluk heeft niet iedereen. Brigitte vertelt over andere aseksuelen die het moeten doen met opmerkingen als “Kom maar eens langs, ik genees je in één nacht” of “Je bent gewoon nog nooit goed genomen.” Helaas, hoe goed deze casanova’s ook kunnen toveren met hun toverstok, aseksualiteit blijft een geaardheid waarmee je wordt geboren en bij je draagt tot je sterft. Niet alleen zijn hitsige puberjongens hier zich niet altijd van bewust, maar ook lijken niet alle seksuologen aseksualiteit volledig te accepteren. Brigitte besloot om met haar ex een seksuoloog te bezoeken. Daar kreeg ze te horen dat ze gewoon veel moesten gaan tongzoenen, dan wordt het vanzelf wel leuk. Ook noemde een huisarts haar ooit “Niet helemaal normaal”.

Ook klopt het idee niet dat een aseksueel iemand is die geen plezier kan vinden in seks, omdat ze ooit een negatieve seksuele ervaring hebben gehad. Aseksueel word je niet, dat ben je. Eigenlijk is aseksualiteit niets anders dan het niet voelen van een seksuele aantrekkingskracht.

Het is Brigitte gelukt om haar geaarheid te omarmen en ze is erg gelukkig met haar vriend die ook aseksueel is. Beiden voelen ze zich niet seksueel aangetrokken tot elkaar maar zijn ze smoorverliefd. Toch wordt hun relatie vaak door anderen weggezet als een broer-zus relatie. "Ik vind het kwetsend als mensen onze relatie wegzetten als een broer-zus relatie. Het klinkt net alsof onze relatie minderwaardig is aan een seksuele relatie. Onze relatie lijkt totaal niet op een familierelatie: Ik sta echt niet met mijn broer onder de douche en slaap ook niet met hem in één bed." 

Of ze liever seksueel was geweest zegt Brigitte stellig: “Nee joh, dan moet ik aan de slag!”