Foto: Dylan van Vliet - Model: Dennis Bijleveld

Een aantal weken geleden kwam ik in aanraking met het fenomeen genderidentiteit. Door mijn werk ben ik hier al vaker mee in aanraking gekomen, maar deze keer bleef het in mijn hoofd hangen. Nou klinkt “het in aanraking komen met…” in mijn oren ietwat onaardig, maar je snapt wat ik bedoel. Samen met een vriendin bezocht ik mijn eigen expositie (dat wilde ik toch niet onvermeld laten) en daar kwam ik iemand tegen. Of nou ja, eigenlijk wist ik dat deze persoon langs zou komen, we praten zo nu en dan op Instagram maar hadden elkaar nog niet eerder in het echt gezien. Met zijn drieën hebben we een tijdje staan praten tot het moment dat mijn vriendin en ik richting het station moesten aangezien de laatste trein al bijna ging. Wij gingen links, de persoon in kwestie ging rechts. Ik merkte aan mezelf dat ik verward was en dat wilde ik kenbaar maken aan mijn vriendin.

"We zijn opgevoed in een hij-of-zij-wereld terwijl steeds meer blijkt daar daar nog van alles tussen zit"

De persoon met wie wij hadden staan praten noemt zichzelf non-binary, of beter gezegd is dus non-binary. Hier begint de verwarring al, want ik weet gewoon niet hoe ik het moet noemen. Terwijl we stonden te praten merkte ik dat ik deze persoon constant met “hem” of “hij” aanspraak, omdat ik toevallig weet dat deze persoon een piemel heeft terwijl ik ook wel zag dat hij, of nee beter gezegd deze persoon, vrouwelijk gekleed was. We betrapten onszelf erop dat ook wij opgevoed zijn in een hij-of-zij-wereld terwijl steeds meer blijkt dat daar nog van alles tussen zit. Eerlijk is eerlijk, ik heb werkelijk geen idee hoe het voelt om mijzelf zowel man als vrouw te voelen, of een beetje man, of een beetje vrouw. En juist om die reden mag het niet ontkend worden, want wij, de mensen die zich alleen als man of vrouw identificeren hebben geen idee!
Nou ben ik vandaag op internet opzoek gegaan naar meer informatie en daar las ik dat er in de landen waar Engels gesproken wordt het woord ‘they’ voornamelijk als persoonlijk voornaamwoord gebruikt wordt. En ondanks dat er in de Nederlandse taal steeds vaker Engelse woorden gebruikt worden, klinkt ‘they’ in mijn hoofd aanvallend, als in, "they did it!". Alsof je een grotere groep aanspreekt. Terwijl ik van huis uit mee heb gekregen dat ieder mens uniek is. Tijdens het speuren bedacht ik mij dat er bij RTL Late Night, of Summer Night, over gesproken werd. Daar zat een persoon die zichzelf aan laat spreken met ‘hen’. Maar geldt dit voor iedereen die zich noch man, noch vrouw voelt? Ik ging verder zoeken en mijn verwarring werd eigenlijk alleen maar groter door de vele termen die ik tegenkwam. Even een kleine opsomming hiervan:

• Genderqueer
• Non-binary
• Gender expansive
• Pangender
• Genderfluid
• A-gender

Foto: Dylan van Vliet - Model: Dennis Bijleveld

Om mij heen, en wanneer het er bijvoorbeeld in RTL Late Night overgaat, voel ik hoe gevoelig dit onderwerp is en ik heb dan ook constant de behoefte om mij te verontschuldigen en duidelijk te maken dat ik iedereen accepteer, bla bla bla. Tegelijkertijd voel ik hier ook een enorme weerstand tegen en wil ik het eigenlijk ook opnemen voor de onwetenden zoals ikzelf. Het feit dat ik en vele anderen onhandig zijn wanneer het hier over gaat, zegt niks over het feit of wij "jullie" accepteren of niet. Want uiteraard doe ik dat. Om even generaliserend te doen, ik heb een enorme bewondering voor jullie en voor het feit dat jullie opzoek zijn naar de nuance. De nuance tussen man/vrouw. Tussen zwart en wit zit een prachtig grijs gebied, het grijze gebied wat jullie aan het onderzoeken zijn en wat jullie aan ons laten zien. In mijn ogen is dat geweldig. Aan de andere kant moeten de mensen die zich niet identificeren met hij of zij ook begrip hebben voor het feit dat wij niet goed weten hoe we er mee om moeten gaan.

Fuck, ik word misselijk van het feit dat ik het constant over "wij" en "jullie" heb. Wat mij betreft moeten we samen de nuance gaan ontdekken en omarmen. Of je nu een beetje hij, een beetje zij, heel erg hij, of heel erg zij bent.

Foto: Dylan van Vliet - Model: Dennis Bijleveld