"Het kan dat de sperma nog niet opgedroogd is van de avond ervoor en dat een stel oma's er de volgende dag met hun steunzolen in blijven plakken"

Acht grote neon letters kijken je aan als je van het pontje bij de NDSM werf afkomt. SEXYLAND! Het zwartgeverfde en dichtgetimmerde pand doet je even denken dat hier een foute seksclub staat gevuld met seksschommels en mensen in leren tuigjes. Mijn nieuwsgierigheid wint het van me en ik vraag een voorbijganger of hij weet wat Sexyland is. Hij vertelt me dat het een ruimte is waarbij elke dag iemand anders zichzelf kan aanmelden om eigenaar voor één dag te zijn waarbij hij/zij zelf de invulling bepaald. De ene dag kan er dus een fetisj feest zijn voor leerfanaten en de dag erop kan er een high tea georganiseerd worden voor eenzame 65-plussers. 
Na een paar mailtjes over en weer heb ik afgesproken met de founding fathers: Aukje Dekker & Arthur van Beek. Terwijl we praten over het concept zijn de voorbereidingen voor vanavond in volle gang: Iets met food & performances of performances met food weet Arthur me te vertellen. Het klinkt interessant. Ik vraag Aukje of mijn beeld van Sexyland klopt: “In theorie kan het dat de sperma nog niet opgedroogd is van de avond ervoor en dat een stel oma’s er de volgende dag met hun steunzolen in blijven plakken. Alles is in principe mogelijk, maar tot nu toe zijn we nog spermavrij" lacht Aukje. 

Het is een reactie op de vertrutting die Nederland en ook Amsterdam kent in de kunstsector waarin alles onderbouwd moet worden met stapels A4’tjes gevuld met conceptplannen, SWOT-analyses en begrotingen om je plan uit te kunnen voeren. Het vrije Amsterdam van vroeger waarin alles kon en alles mag is ingeruild voor een bureaucratie. Straatmuzikanten kunnen niet spelen zonder vergunningen en de meerwaarde van kunstprojecten wordt alleen nog gezien als er een verdienmodel aanwezig is. Arthur: "Wij willen creatievelingen een podium geven om hun concept uit te voeren. Dit kan in elke vorm waaronder kunst en muziek, maar eigenlijk is alles mogelijk".

"De winst voor Amsterdam is dat er een plek is waarbij mensen met ideeën een kans krijgen"


Het idee van Sexyland werd geboren vanuit het Eddie the Eagle museum. Een museum zonder vaste uren en muren. Het museum is vernoemd naar de Engelse schansspringer zonder talent, maar toch recordhouder werd aangezien hij de enige schansspringer in Engeland was. Arthur vertelt me dat hun projecten staan voor het lef om te falen. “De winst voor Amsterdam is dat er een plek is waarbij mensen met ideeën een kans krijgen” voegt Aukje hier aan toe. 

Snel iemand weigeren doen ze niet. “Zolang het concept dat iemand bedacht heeft openbaar is dan zijn wij al snel enthousiast”. Zo kwam er eens een meisje van vijftien jaar oud met het idee om 26 bandjes op één avond te laten spelen terwijl ze nog een week de tijd had. “Wij dachten meteen: Dit is niet haalbaar, dus let’s go!” Zegt Aukje. Uiteindelijk bleek de avond één van de meest succesvolle avonden. “Jongeren uit de Bijlmer, een groep die normaal gesproken niet snel naar ons komen, stonden al om half acht shirtloos en onder het zweet los te gaan in onze sociëteit”. 
Sexyland wordt gesubsidieerd door verschillende partijen waaronder Jupiler en stichting NDSM-werf. “We hebben wel eens iemand met wierook en een harp gehad die voor drie mensen speelde of een groep van 150 mensen die aan de paddo’s gingen en dus niks dronken. Dat levert natuurlijk geen geld op, maar dat vinden we niet erg” zegt Arthur. Ik geloof dat ze gelijk hebben. Ondanks dat ik geloof in een wereld waarin je moet werken voor je geld weet ik ook dat bepaalde kunstvormen commercieel gezien niet interessant zijn, maar alsnog waardevol zijn. We moeten deze kunstvormen omarmen, ook als dat betekent dat we ze kunstmatig in stand moeten houden. 
Of Sexyland nog in stand wordt gehouden? Het project zou in eerste instantie één jaar duren, maar Arthur en Aukje willen door. “Het is een geoliede machine geworden wat aardig begint te lijken op een bedrijf. Dat is eigenlijk datgene waar we zelf zo op tegen zijn, maar het biedt ook kansen” zegt Aukje. Arthur voegt daar aan toe dat hij merkt dat een stad als Amsterdam schreeuwt om een plek als Sexyland en dat ze daarom door willen gaan. Ik ben helemaal voor en ik kijk nu al uit naar de volgende 365 eigenaren.

Bezoek de website voor het gehele programma Klik hier