H

et is alsof je decenia terugreist in de tijd zodra je één stap binnenzet in één van de coffeeshops van Boerejongens. Alles wat je niet verwacht van een coffeeshop zie je hier. De vitrines, toonbank en verkopers in witte doktersjassen doen je eerder denken dat je beland bent in een oude apotheek dan dat je hier een stickie kan halen. 
Marlies is werkzaam bij Boerejongens en ik stelde haar wat vragen over de veelbezochte Amsterdamse “coffeeshopketen” Boerejongens en over het kromme softdrugsbeleid in Nederland. 

Wat maakt de coffeeshops van Boerejongens zo uniek?
Mariska is de eigenraresse en zij is hier tien jaar geleden mee begonnen. Wat de shops van Boerejongens zo uniek maakt is allereerst de kwaliteit, het brede assortiment en de service die we leveren. Al onze medewerkers krijgen cannabis cursussen en daarnaast hebben alle shops een bijzonder interieur dat geinsipreerd is op de Amsterdamse school. We zijn dan ook meermalen uitgeroepen als ‘Beste coffeeshop van Amsterdam’!
Coffeeshops hebben soms een ‘grimmig’ imago, bij ons is het juist heel open, licht en netjes. Daarnaast hebben we ook luxe Spacetry Cakes die zijn ontwikkeld door een Michelinsterchef. Wij wilden echt iets exclusiefs aanbieden, dat bijzonder lekker is en er ook nog eens prachtig uit ziet en voor een eerlijke prijs. Dat is gelukt!

Als coffeeshop mag je niet meer dan 500 gram in voorraad hebben. Is dat niet ontzettend weinig?
Dat is inderdaad een regel waar we ons aan moeten houden.  Je ziet hoe druk het bij de meeste coffeeshops is, soms staat er buiten nog een rij. Je moet dit als coffeeshop creatief oplossen. Het zou een hoop onnodig risico weg kunnen nemen als die voorraad minimaal wordt verdubbeld.

"Een potentieel werkgever zou dus eigenlijk heel blij moeten zijn met iemand die heeft gewerkt in een coffeeshop"

Welke reacties krijg je als je mensen vertelt dat je in een coffeeshop werkt?
Mijn omgeving reageert daar prima op, maar in sommige situaties zeg ik nog wel eens dat ik werk bij "een horecabedrijf".
Mensen zeggen wel eens dat het slecht op je CV staat om te werken bij een coffeeshop, maar ik geloof dat een jong bedrijf het geen probleem zou vinden. Het grappige is dat je enkel in een coffeeshop mag werken als je een verklaring omtrent gedrag (V.O.G.) hebt. Heb je dus ooit iets gedaan waardoor je een strafblad hebt dan mag je helemaal niet bij ons komen werken. Een potentiële werkgever zou dus eigenlijk heel blij moeten zijn met iemand die heeft gewerkt in een coffeeshop. 

Als coffeeshop mag je geen reclame maken. Maakt dat het niet heel lastig?
Alcoholmerken mogen gewoon met commercials op televisie en coffeeshops mogen op geen enkele wijze aanzetten tot meer cannabis verkoop in onze shops. Wij zouden wel graag meer met onze klanten / community willen delen. Ook zouden wij graag aan onze klanten meer informatie willen bieden omtrent de producten die zij kopen d.m.v. labellen, test resultaten etc. 

Coffeeshops hebben niet altijd een goed imago. Hoe is het om telkens tegen dat imago op te moeten boksen om het tegendeel te bewijzen?
Wij staan als team echt voor onze zaak. Ik heb nog niet meegemaakt dat iemand na een bezoek bij ons nog niet overtuigd was dat het ook anders kan.
We hebben bijvoorbeeld buurtgastheren in dienst. Zij staan rondom de deur en beheren de buurt. Zij zorgen ervoor dat mensen geen rommel maken of overlast veroorzaken. Toch heb je te maken met een bepaald imago door alle schietincidenten op coffeeshops en dat is jammer. Eerder was het de regel dat wanneer er geschoten is op een coffeeshop deze langere tijd of zelfs permanent gesloten werd, dat is zo oneerlijk. Als een ’normale’ winkel  beschoten wordt dan is er niks aan de hand. Gelukkig zag de gemeente dit gemak van sluiting ook en hebben ze met inzet van de B.C.D. (Bond van Cannabis Detaillisten) besloten dat de ondernemer bij volledige medewerking aan het onderzoek weer open mag.

Coffeeshops in de buurt van scholen mogen pas na schooltijd open. Wat vinden jullie daarvan?
Sowieso mag je een coffeeshop pas betreden als je 18+ bent. Persoonlijk denk ik: na schooltijd naar de coffeeshop gaan is juist heel goed te doen… 

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Deze week gaat onze top kwaliteit CBD olie in de verkoop online en in Amsterdam bij het ‘Coffeeshop Info Centre. Deze olie werkt o.a. pijnstillend en is te gebruiken als multifunctioneel supplement (is dus geen drugs of officieel medicijn). Daarnaast zijn we druk bezig met het openen van een vierde Boerejongens vestiging. Daar kijken we heel erg naar uit!