Wanneer is die drang naar veel en mooie kleding ontstaan?
Ik ben opgegroeid in het Gooi tussen mensen met veel geld en mijn moeder shopte altijd al erg veel. Als ze even geen aanspraak had op haar werk dan ging ze tijdens de lunchpauze shoppen. Ikzelf was een rebelse puber en skipte veel lessen. Als ik het schoolgebouw binnenliep zag ik een grijze en grauwe wereld waar ik niet wilde zijn. Ik wilde een bepaalde vrijheid en die vond ik in het shoppen. Door middel van kleding kon ik me uiten. 

"Als ik het schoolgebouw binnenliep zag ik een grijze en grauwe wereld waar ik niet wilde zijn"

Jouw shopverslaving heeft ook geresulteerd in het stelen van kleding. Hoe kijk je daar op terug?
Nu vind ik het vreselijk, maar toen gaf het me juist een kick. Mijn geld raakte op en alles wat ik wilde was te duur. Ik wilde niet kiezen tussen al die kledingstukken die op mijn wishlist stonden en het stelen van de items ging zo makkelijk dat de drang om de kleding mee te nemen groter werd dan de angst om gepakt te worden. Uiteindelijk merkte ik dat het niet gaat om de kleren die je koopt of steelt, maar om het fijne gevoel als het weer gelukt was. De drang naar dat gevoel is ook een verslaving. 

Je bent ook gepakt voor het stelen van kleding. Hoe ben je gepakt?
Dat was een paar jaar geleden in de H&M op de Dam. Ik had best wel wat dingen in mijn tas gedaan en de beveiligers hadden dat allang op de camera’s gezien. Ze hielden me in de gaten totdat ik de winkel uitliep. Ik dacht nog: “Yes, gelukt!”. Plots hield een beveiliger me aan en zei: “Loop maar even mee of ik sleur je mee”. Zij hebben toen de politie gebeld en ik ben bij het politiebureau verhoord. In de cel heb ik heel hard gehuild en ik dacht de hele tijd: Dit is het niet waard! Ik kwam dezelfde nacht nog vrij, maar ik kreeg wel een boete van de politie en van de H&M. Het stomme is dat ik voor de kleding moest betalen en het niet eens mocht houden. 

"In de cel heb ik heel hard gehuild en ik dacht de hele tijd: Dit is het niet waard!"

Je besloot het roer om te gooien en je daagde jezelf uit om een jaar lang geen kleding te kopen. Was dat vanwege je verslaving?
Het grappige is dat ik er pas achter kwam dat ik shopverslaafd was op het moment dat ik een blog startte waarin ik mezelf uitdaagde een jaar lang geen kleren te kopen. De oorzaak van die challenge was, omdat ik ging samenwonen. Ik had niet eens geld om eten te kopen en dat kan niet als je samenwoont. 

Hoeveel moeite heb je met het niet kunnen kopen van kleren?
Inmiddels kost het me geen moeite meer. Ik koop niet alleen een jaar lang geen kleding, maar ik mag ook een jaar lang geen enkele keer een combinatie twee keer dragen. Hierdoor word je heel erg uitgedaagd om creatief te zijn en om achter je eigen stijl te komen. Ik ben stylist en voor mijn werk kom ik nog veel in winkels en shop ik veel voor klanten. Soms zie ik dan wel een item dat ik graag zou willen hebben. Ik denk dan even: Dit is echt mijn jas! Vervolgens denk ik er nog een paar weken aan, maar ook dat vervaagd. 

Over twee maanden is je challenge voorbij. Ben je niet bang dat je terugvalt in je oude patroon?
Nee, ik heb veel geleerd de afgelopen tien maanden. Ik ben er achter gekomen dat die drang om te shoppen mij niet gelukkig maakt. Het is enkel een afleiding en als ik die drang niet voed dan voel ik me pas echt vrij. Ik hecht nog steeds waarde aan een goede look, maar het gaat niet meer om die honger naar iets nieuws om je lekkerder te voelen. Ik haal nu mijn zelfverzekerdheid uit mezelf. Daarnaast ben ik van plan om op een hele andere manier te gaan shoppen.

Op welke manier wil je gaan shoppen dan?
Ik merk dat we leven in een wegwerpmaatschappij. Door mijn blog ben ik erachter gekomen hoeveel combinaties je kan maken met een kleine garderobe. Daarnaast merk ik dat vrijwel alle H&M of Zara items die ik heb ‘One day flies’ zijn. Ik zal straks veel beter de overweging kunnen maken of ik een item echt wil of niet. Daarnaast hou ik me steeds meer bezig met duurzaamheid. De meest duurzame manier is natuurlijk door vintage kleding te kopen. Ik ben ook mijn blog (Material Mary) begonnen om een statement te maken tegen de overconsumptie in onze samenleving. Nu ik tien maanden mezelf uitdaag om elke dag een nieuwe combinatie te dragen merk ik pas echt wat mijn stijl is.

Benieuwd naar de blog van Annemarie (Material Mary) ? Klik hier