Waarom besloot je om bij een gaysauna te gaan werken?
Ik werkte als content manager bij een webshop waar ik de fotografie en styling deed. Ik voelde me eigenlijk nog veel te jong om al zo serieus bezig te zijn met vergaderen over allerlei 'belangrijke' zaken. Ik wilde het roer omgooien en had zin in iets nieuws, out of my comfort zone. Het leek mij mooi om te werken op een plek waar mensen vrolijk en helemaal zichzelf zijn. Toen heb ik simpelweg “Gay Amsterdam” gegoogeld. De gaysauna kwam bovenaan en ik heb direct een mooie mail gestuurd.

"Op mijn oude werk had ik niet altijd het idee dat ik helemaal mezelf kon zijn"

Waarom wilde je per se op een “gay” plek werken?
Ik heb nooit eerder op een plek gewerkt die specifiek bestemd is voor gays. Op mijn oude werk had ik niet altijd het idee dat ik helemaal mezelf kon zijn. Ze noemden mij daar ook wel een “vlinder’ die her en der wat fladdert. Ik voelde me er niet altijd serieus genomen. Ik wilde werken op een plek waar ik hard kan werken, maar ook lekker gek kan doen en mensen blij kan maken. Toen ik de website van de NZ sauna bekeek, leek me dit de perfecte plek.  Mensen komen er om te ontspannen en om plezier te maken. Het mooiste is om te zien dat iemand die in de kast zit eindelijk in gesprek kan gaan met andere homo's.

"Je maakt je ervaring zo seksueel als je zelf wilt"

Mensen komen daar toch eigenlijk vooral om seks te hebben?
Toen ik werd uitgenodigd om op gesprek te komen, werd ik vrijwel meteen aangenomen. Mijn leidinggevende vertelde me wel dat hij vond dat ik eerst zelf een rondje moest lopen om een saunabezoek te ervaren. Het bleek stouter dan ik van tevoren dacht. Ik weet nog dat ik er rondliep en van alles zag en hoorde, maar het schrok me niet af. Ik heb een allround baantje waarbij ik achter de receptie, de bar, in de lounge en in de keuken werk. Op die plekken hebben mensen geen seks, waardoor ik er eigenlijk niet veel van meekrijg. Daarnaast went het heel snel.  Nu ik er een tijdje werk vind ik het wel vervelend dat het stigma 'het draait alleen om seks' op de NZ is gedrukt. Het is veel meer dan dat. Er komen bijvoorbeeld mensen om een praatje te maken, even te ontsnappen aan de realiteit of omdat ze nieuwsgierig zijn naar hun geaardheid. Je maakt je ervaring zo seksueel als je zelf wilt. 

Hoe open ben je over je baan tegenover vrienden en familie?
Eigenlijk weet iedereen het. In het begin dacht ik wel: “Hoe ga ik dit aan mijn vrienden en familie vertellen?” Ik was bang dat niemand het zou begrijpen, omdat ik van een goede/normale baan overstap naar werken in een gaysauna. Vrienden en familie zeiden in het begin dat het slecht zou zijn voor mijn cv en dat ik dingen zal gaan zien die ik helemaal niet wil zien. Mijn moeder was bang dat mensen me zouden lastig vallen. Uiteindelijk begreep iedereen het: je bent jong, nu kan het nog en bovenal moet je doen wat je leuk vindt.  Inmiddels worden er gewoon grappen over gemaakt.

Zie je wel eens dingen die je eigenlijk niet zou willen zien?
Elke dinsdagavond is het “No Towel Tuesday” waarbij je dus geen handdoek om mag. Dan zie ik wel een hele hoop piemels. Tijdens een nachtdienst moeten we ook een rondje schoonmaken, waarbij we alle condooms, glijmiddel en verpakkingen uit de hokjes opruimen. Als ik dan zo’n rondje doe, dan hoor en zie je wel van alles. Soms lijkt het wel de Apenheul met al dat gekreun. Daarnaast hebben we een no drugs policy, waar ook strict op wordt gelet. Zo is er onder andere in het weekend beveiliging, die bij de ingang controleert op drugs en drank. Toch gebeurt het wel eens dat mensen “knock-out” gaan en dat ik ze dan moet aankleden. De eerste keer schrok ik heel erg toen er iemand languit en bloot op de grond lag, maar inmiddels ben ik getraind en leer je er mee omgaan. Gelukkig gebeurt het zelden. We zijn geen club, maar een sauna. 

"Soms lijkt het wel de Apenheul met al dat gekreun"

Je hebt een relatie. Maakt dat je werk lastiger?
In het begin was ik wel eens bang dat ik geil zou worden tijdens het werk. Je blijft natuurlijk een man die op mannen valt. Het grappige is dat ik er totaal niet opgewonden van word, omdat je het continu ziet en hoort. Ik heb juist wel eens genoeg van al die blote mensen en en seks die voorbij komt. Mijn vriend wilde wel graag weten waar ik werk en is toen een keer langsgekomen aan de bar. Hij heeft een rondje gemaakt en nu hij het kent is het geen ding meer voor hem. Ondanks dat hij mij heel erg vertrouwt, zou ik het zelf niet leuk hebben gevonden. Je wordt elke dag weer benaderd door bloedmooie mensen om seks te hebben. Er wordt zelfs wel eens geld aangeboden. Natuurlijk ga ik hier niet op in, maar ik zou het niet leuk vinden als ik weet dat mijn vriend deze aandacht krijgt. 

Je zegt dat er bloedmooie mensen komen, terwijl ik dacht dat er allemaal oudere mannen komen. Dat klopt dus niet?
Er komen allerlei mensen: achttienjarige jongens, toeristen, zakenmannen, oudere mannen etcetera. Er is geen bepaald type bezoeker. Het ligt wel aan de dag en het tijdstip waarop je komt. We hebben bijvoorbeeld een avond voor twinks op woensdag, dan kunnen mensen tot 27 jaar naar binnen voor tien euro. Ook op vrijdag- en zaterdagnacht zijn het meer jongeren. Op zondag-, maandag- of dinsdagochtend is het publiek juist weer iets ouder. Niet alleen qua leeftijd is het gemixt. Er komen ook mensen van allerlei culturen. Wat mensen niet verwachten is dat er veel Marokkaanse mannen zijn. Waarschijnlijk omdat het in de eigen cultuur minder geaccepteerd is.  

"Het kan best lastig zijn als opeens het vriendje van een vriend aan de bar staat. Toch kan ik niks zeggen"

Ik kom zelfs wel eens bekenden tegen. In de eerste week kwam ik een oud leraar tegen van mijn middelbare school, die getrouwd is met een vrouw. Hij deed alsof hij me niet herkende, dus deed ik dat ook. Ook vrienden waarvan ik zelf nooit verwacht had dat ze er heen zouden gaan of scharrels die altijd deden alsof ze heel braaf zijn, komen naar de sauna. Soms verontschuldigen ze zich dan, maar ik oordeel niet. Daarnaast hebben we een discretie waardoor we dus niks vertellen aan anderen. Dat kan best lastig zijn als opeens het vriendje van een vriend aan de bar staat. Toch kan ik dan niks zeggen.