Foto: Richard Broekhuijzen

Voor iedereen die net zo'n lichaam wilt als jij: Wat is je geheim?
Ik denk niet dat er een geheim is. Het gaat voornamelijk om discipline en doorzettingsvermogen. Het zijn de standaarddingen als: Trainen, eten en rusten die zorgen voor resultaat. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt. Je kan wel een bepaald dieet of een trainingsprogramma volgen, maar als je het niet leuk vindt zal je het niet volhouden.

Wat is volgens jou de grootste fout die mensen maken die geen progressie zien en wel sporten?
De grootste fout is: voeding; gevolgd door uitvoering. Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze goed eten, maar in werkelijkheid eten ze te weinig of juist te veel. In dit geval is het: meten is weten. Ook zie ik vaak dat mensen wel sporten, maar zonder enige kennis en know how. Ze doen uren cardio of trainen juist alleen die borst- en armspieren (en dan ook met een uitvoering waar een fysio blij van wordt).

"Ik deed er zelf keihard aan mee. Het [Defensie] is één grote hanen ren bij elkaar"

Je hebt 10 jaar bij defensie gewerkt. Voelde je toen een druk om gespierd te blijven?
Absoluut niet. Wel voelde ik de druk om fit te blijven. Natuurlijk is het een machocultuur. Veel van ons waren bezig met hoe groot de spierballen waren. Alleen staan grote spieren niet vast aan sportieve prestaties. Bij Defensie draait het juist om die sportieve prestaties zoals zo snel mogelijk de 5 km rennen of speedmarsen met zware bepakking.

Defensie is echt een mannenwereld. Heb je wel eens last gehad van haantjesgedrag? 
Last? Ik deed er zelf keihard aan mee. Het is één grote hanenren bij Defensie. Het is eigenlijk bizar dat dit zo goed werkt. Natuurlijk geeft dit soms conflicten, maar aan de andere kant werk je met like minded mensen met dezelfde instelling. Dat zorgt dus ook juist voor een goede band.

Wat heeft je geïnspireerd om te gaan sporten?
Als klein jongetje keek ik al enorm op naar mijn oom en neven die flink met de ijzers bezig waren, maar ik was als kind niet per se sportief. Met mijn drukke karakter kon ik wel mijn energie goed kwijt in het sporten en ik denk dat mijn stap naar Defensie ervoor zorgde dat ik beter wilden worden. Na verloop van tijd merk je ook dat dit vruchten afwerpt op je uiterlijk en dat is ook motiverend.

Vind je jezelf ijdel?
Ik zelf zou zeggen: redelijk, maar mijn vriendin zou volmondig ja zeggen. Ik ben wel bezig met mijn uiterlijk en hoe ik eruitzie, maar aan de andere kant loop ik ook vaak in trainingspak en petje over straat dus daarom vind ik het wel meevallen. Er wordt wel eens gezegd dat je als man niet ijdel mag zijn, maar ik vind dit zelf onzin. Er is niks mis mee om bezig te zijn met je uiterlijk en ik denk dat het tegenwoordig ook steeds meer verwacht wordt van vrouwen dat ook jij als man je best doet.

Foto: Richard Broekhuijzen

 
 

"Een maat van me noemt het ook wel Cosmetisch trainen"

Om als man aantrekkelijk gevonden te worden moet je vooral gespierd zijn. In hoeverre speelt dit een rol voor jou om te gaan sporten?
Dit speelde in het begin niet echt een rol, maar naarmate je merkt dat het effect heeft ging ik hier wel meer aandacht aan besteden. Een maat van me noemt het ook wel: cosmetisch trainen.

Hoe vind je vriendin het dat je vaak foto's plaatst zonder shirt?
Ze heeft daar gemengde gevoelens bij. Aan de ene kant is ze trots, maar er komt ook wel wat jaloezie bij kijken met de aandacht die ik krijg. Dat is niet altijd even makkelijk natuurlijk.

Hoe belangrijk is kleding voor je?
Best wel belangrijk. Als militair droeg ik eigenlijk de hele week een uniform. Als ik dan normale kleren droeg had ik graag wat moois aan. Dit is nu wel minder geworden en tegenwoordig loop ik het liefst in mijn sportkleren, maar als ik ergens heen ga doe ik wel mijn best.

Let je op trends?
Ik denk niet dat ik echt meedoe met de trends, maar ik koop wel kleding bij winkels die meedoen met de lopende trends. Toch trek ik ook wel mijn eigen plan met wat ik mooi vind en waar ik me prettig in voel. Als ik mijn kledingstijl zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen dat ik een sportieve kledingstijl heb afgewisseld door casual. Ik ben niet iemand die je snel in een pak ziet lopen. 

Wat vind je het mooiste aan jezelf? Waarom?
Dit vind ik altijd zo'n lastige vraag, maar dan zou ik zeggen dat ik mijn ogen het mooiste vind, ze zijn behoorlijk donker. Als ik namelijk een spiergroep pak vind ik dat ik hier nooit klaar mee ben en er altijd aan kan blijven werken.

Wat vind je het minste mooie aan jezelf? Waarom?
Mijn onderbenen. Ik stond absoluut niet vooraan met het uitdelen van de genenpoel, en train ze heel vaak, maar groeien willen ze niet echt (ten overstaan van de rest). Hierdoor word vaak gezegd dat ik legs skip. Dan krijg ik ook vaak goed bedoelde tips. De leukste was dat ik veel kilometers met zware bepakking moest gaan lopen. Ik denk dat ik dat wel lang genoeg heb gedaan om te weten dat dit niet helpt voor mij.

Foto: Richard Broekhuijzen