Charly (35) is van huis uit feminist en blogt onder de naam “Dolle Moeder”. Ze is opgevoed door haar twee feministische moeders. Zelf is ze moeder van drie kinderen. Haar laatste bevalling deed ze volledig zonder medische hulp.

Heb je de man nodig om voor gelijkheid tussen man en vrouw te creëren?  
We komen er niet als het een verdeling tussen de man en vrouw blijft. Ook mannen hebben de taak om respectvol over vrouwen onderling te praten. De locker room talk waarin mannen het met elkaar over ‘lekkere wijven’ hebben is iets waar mannen elkaar onderling op moeten aanspreken.

"Mijn eerste bevalling was de meest traumatische ervaring uit mijn leven. Het voelde als een verkrachting"

Je hebt je laatste bevalling op eigen kracht gedaan. Waarom heb je hier voor gekozen?
Als je naar de tandarts gaat om je kies te trekken dan vertellen ze je alle opties die er zijn. Wanneer je als vrouw bevalt dan doe je er niet toe. Behandelingen worden opgedrongen, er wordt niet geluisterd als je geen toestemming geeft, je wordt geschonden in je recht. Rechters zeggen vervolgens dat je niet moet zeuren, je hebt immers een gezond kind gekregen.. Resultaat is dat er jaarlijks 2.000 vrouwen leiden aan PTSS nadat ze zijn bevallen. Mijn eerste bevalling was de meest traumatische ervaring uit mijn leven, het voelde als een verkrachting. Ik heb daar jaren een trauma aan over gehouden. Mijn laatste bevalling heb ik daarom op eigen kracht gedaan. Baren is gewoon een lichaamsfunctie die niet veel meer voorstelt dan poepen. Ik snap ook dat in de meest ideale situatie er een verloskundige in een hokje zit voor het geval er echt wat aan de hand is, helpen is vaak op je handen zitten.

Wat is volgens jou het grootste verschil qua seksualiteit tussen man en vrouw?
95% van de heteromannen komt klaar tijdens seks en enkel 68% van de heterovrouwen. Bij lesbische seks is dat 98%, het ligt dus niet aan de vrouwen. Als een man lijdt aan seksuele disfunctie dan zijn er heel veel oplossingen, bij vrouwen zijn die er niet. Daarnaast draait seksualiteit om mannen. Seksuele voorlichting, literatuur en porno is allemaal gebaseeerd op het genot van de man. Mannen steken hem ergens in en hebben lol.

Hoe betrek jij seksualiteit in je opvoeding?
We praten thuis heel open en normaal over seksualiteit. Mijn kinderen weten bijvoorbeeld dat ik panseksueel ben. We hebben het veel over consent (toestemming) en over genot. Verder voed ik ze genderneutraal op. Ze krijgen pas roze als ze er om vragen. De eerste periode na de geboorte van mijn dochter vroegen mensen mij of het een jongen of meisje is. Ik zei dan dat we dat nog niet weten, maar we gaan uit van een meisje. Ik noem haar naam ook wel eens een werktitel. Nu heet ze nog Lilly, maar wie weet wil ze ooit een jongensnaam. Dan verzinnen we samen een nieuwe.

 

Siman (26) studeert Europese studies aan de UvA en is lid van het VIP bestuur (Vrouwen in de politiek) van de PvdA. Zelf heeft ze ook ambities om de politiek in te gaan. Mocht ze ooit kamerlid worden dan wordt ze een gedrevene!

Hoe denk je over positieve discriminatie van vrouwen?
Ik ben voor quota’s. Je moet mensen een beetje helpen net als we dat bijvoorbeeld doen met de hypotheekrenteaftrek. Het probleem is alleen dat mannen het niet aandurven en ook vrouwen zijn hier niet altijd voor. Ze hebben het idee dat ze dan een functie krijgen enkel, omdat ze vrouw zijn. 

Mannen spreken over het algemeen makkelijker hun eisen en ambities uit. Hoe denk je dat het komt dat vrouwen hier meer moeite mee hebben?
Ikzelf durfde vroeger ook niet te zeggen dat ik ambities heb, maar in de politiek moet je wel. Mannen zeggen heel snel dat ze wel voorzitter willen worden van een bestuur. Vaak lukt het ze dan ook. Je moet vertellen wat je wilt doen! Kirsten van der Hul zei ooit in een interview dat ze wel minister president zou willen worden, dit kwam meteen in alle kranten. We zijn het niet gewend dat vrouwen hun ambities uiten.

Wat zou er volgens jou moeten gebeuren om meer gelijkheid te generen tussen man en vrouw?
Dit moet de politiek doen door quota’s in te voeren bij bijvoorbeeld de politie en defensie, maar ook in het bedrijfsleven. 

Ambitieuze vrouwen worden vaak “IJskonijn” genoemd. Waarom gebeurt dit niet bij mannen?
Vrouwen wordt geleerd om lief te zijn, een ambitieuze vrouw is snel arrogant. Ik heb heel veel respect voor Sylvana Simons. Als je in Nederland foute dingen wilt aankaarten moet je man zijn om niet verkeerd in de media te komen.

Flora (38) is getrouwd en moeder van een dochter (8). Momenteel werkt ze bij Passend Lezen. Om zich te blijven ontwikkelen wisselt ze elke vijf jaar van werkgever. Ook is ze politiek actief bij de Haagse lokale partij: Groep de Mos.  

5 van de 13 ministers in ons kabinet is vrouw. Wat vind je van deze verhouding?
Dat vind ik te weinig. Ondanks dat we in Nederland allemaal dezelfde kansen krijgen worden meisjes geleerd niet te ambitieus te zijn. Laatst zocht ik een voorleesboek voor mijn dochter waarbij het hoofdpersonage een powervrouw was. Tweederde van het aanbod viel af, omdat het ging over prinsessen in hoge torens wachtend op hun ridder om ze te helpen. 

Hoe leer jij je dochter dat ze wel ambitieus mag zijn?
Ik leer haar bewust te worden dat er geen verschil is tussen mannen en vrouwen. Ze is gek van Formule 1 en ze vroeg zich af waarom er geen vrouwen aan Formule 1 doen. Ik leg haar dan uit dat zoiets gewoon kan. 

Heb je ooit zelf het gevoel gehad dat je als mindere werd gezien enkel omdat je vrouw bent?
Ik kan heel boos worden dat de brieven van de bank gericht zijn aan mijn man, ondanks dat ik hoofdkostwinner ben. Verder kwam ik er tien jaar geleden achter dat ik veel minder verdiende dan mijn mannelijke collega’s, ook collega’s die ik zelf leiding gaf. Toen ik bij mijn leidinggevende kwam zei hij dat ik er ook niet om gevraagd had.

Er is een bepaald stereotype beeld van Feministen. In hoeverre klopt dit beeld?
Laatst vroeg iemand of ik mannen haat, omdat ik feminist ben. Toen zei ik: Nee, en ik scheer ook mijn oksels! Mensen noemen me ook wel eens een ijskonijn, omdat ik ambitieus ben. Ik zie dat als een compliment.

Roséanne (25) is communicatiemedewerker bij de Nederlandse Vrouwen Raad. Ze is opgegroeid met haar twee moeders en inmiddels getrouwd met haar man.

Hebben jouw moeders het feminisme met de paplepel ingegoten?
Mijn moeders zijn beide feministen en hebben mij geleerd om voor mezelf op te komen. Slogans als: “Een meid van deze tijd is op haar toekomst voorbereid” leerde ik al jong. Zij leerden mij om economisch onafhankelijk te zijn. Dat ik een meisje ben speelde in hun opvoeding geen rol, ze zouden tegen een jongen precies hetzelfde hebben gezegd. Op mijn 5e verjaardagsfeest was ik als enige meisje een ridder. Ik ga niet als een jonkvrouw op een ridder zitten wachten. Geef mij dat zwaard!

Zou jij je kinderen op dezelfde manier opvoeden?
Ik wil mijn kinderen opvoeden zonder genderstereotypering. Als ik een kind krijg dan komt er een slinger voor het raam te staan met: “Hoera, een mensje”.

Denk je dat er een tijd komt dat mannen en vrouwen volledig gelijk zijn?
We zijn er nog niet. Ik ben net getrouwd en mijn man wilde dat ik zijn naam aannam. Toen zei ik: “Gelijk oversteken” dus dat hebben we gedaan. We hebben elkaars naam aangenomen. Ik vind het raar dat dat nog steeds niet de norm is. Collega’s spreken me soms aan met zijn naam, omdat het gebruikelijker is en dat stoort mij. Wat mij ook stoort is dat kinderen automatisch de naam van de vader krijgen. Waarom is dit geen keuze? 

Wat zou er volgens jou moeten gebeuren voor meer gelijkheid tussen man en vrouw?
Het begint bij de opvoeding, we moeten af van de roze- en blauwindeling. Laat je kinderen zijn wie ze zijn. Trek als man ook eens een rok aan en veroordeel elkaar niet. Als mijn vriend thuiskomt met een jurk vind ik het prima, zolang het hem maar wel staat.

 

Gloria (40) besloot zeven jaar geleden om haar baan bij de overheid op te zeggen en te gaan ondernemen. Haar onderneming Life Impact Company is een training, coaching en adviesbureau voor professionals, teams en organisaties.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je als minder werd gezien, omdat je een vrouw bent?
Ja, maar niet alleen omdat ik vrouw ben. Ik ben klein, ik heb een kleurtje en heb ook nog een Twents accent. Mensen verwachten bij mij niet direct een leidinggevende rol. Als ik met mijn stagiaires nieuwe mensen ontmoet, komt het wel eens voor dat zij als eerste worden aangesproken. 

"Als je succesvol wilt zijn als vrouw, dan moet je soms door de modder en echt je succes claimen"

Welk aandeel heeft ‘de man’ in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen?
Mannen moeten beter leren omgaan met ambitieuze vrouwen. Ik ben erg gedreven en zichtbaar en mijn man krijgt wel eens te horen: “Wat doet Gloria allemaal?”. Het zou normaal moeten worden dat vrouwen zichtbaar, ambitieus en ondernemend zijn. Toch hebben vrouwen ook een aandeel in de ongelijkheid. Toen ik in loondienst was, waren er genoeg vrouwen die bijna niets zeiden tijdens vergaderingen. Ik dacht juist: “Ik ben er, dus ik geef mijn mening”. Als vrouw is het soms zwaarder om dingen voor elkaar te krijgen, omdat het op de hoge posities vaak mannen zijn die het voor het zeggen hebben. Als je succesvol wilt zijn als vrouw, dan moet je soms door de modder en echt je succes claimen.

Mannen spreken over het algemeen makkelijker hun eisen en ambities uit. Hoe denk je dat het komt dat vrouwen hier meer moeite mee hebben?
Het wordt vrouwen niet geleerd om te durven zeggen waar het op staat of het claimen van het succes. Ook het goed aangeven waar je recht op hebt, is vaak niet geleerd. Mannen zijn vaak meer overtuigd van hun kunnen en denken vaak: "Dat regel ik wel even”. In mijn werk merk ik bijvoorbeeld dat vrouwen meer aangemoedigd moeten worden om een coachtraject te vragen aan hun leidinggevende. Mannen daarentegen regelen dit gewoon. 

 

Linda (46) is acupuncturist en moeder van drie kinderen. Verder heeft ze twintig jaar ervaring met de Japanse krijgskunst.  

Heb je wel eens commentaar gekregen op jouw feministische opvoeding?
Niet direct. Er kwam wel een keer een vriendje van mijn dochter spelen. Ze vroeg hem of hij ook nagellak op wilde en dat wilde hij wel. Ik heb dat toen toegelaten, zo’n jongen is vijf en wil ook een kleurtje op zijn nagels. Toen zijn vader hem kwam ophalen zag ik wel een verbaasde blik. De volgende schooldag kwam hij met ongelakte nagels op school.

Wordt je bij de Japanse krijgskunst wel eens anders behandeld omdat je een vrouw bent?
Ja, mannen denken altijd dat ze zachtjes en voorzichtig moeten doen. Dat is heel vervelend, omdat je niet als gelijkwaardig wordt gezien. Het maakt niet uit welke band of graad je hebt. Ik zeg daar altijd wat van, ik wil een goede training! En ik heb daar nooit wat van gezegd, ik vond daar wel wat van natuurlijk. Maar mijn (toen nog niet) man zag mij wel als gelijkwaardig. Dat is wat hem bijzonder maakt.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen mannen en vrouwen?
Ik zat voorheen best veel tussen de mannen. Ik ben toen bewust in wat meer vrouwen communities gegaan, maar als snel besefte ik me dat vrouwen wel erg lang kunnen doorzagen over wollige dingen. Mannen zijn veel directer: Wat moet erg gebeuren? Dan gaan we dat doen. 

Denk je dat er een tijd komt waarbij mannen en vrouwen als gelijken worden gezien?
Nee, de maatschappij is al eeuwenoud een mannencultuur. Blanke mannen onderschatten hoe goed ze het hebben. Alles wordt gedaan vanuit het oogpunt van de blanke man. Hoewel we af en toe een stap vooruit zetten doen we ook stappen terug. Plastische chirurgie is hier een voorbeeld van.